HTML

Uraságok országa

2013.10.18. 10:13 Vatai Szabolcs

Kiskirályok. Kósa Lajos, Mészáros Lőrinc, Tállai András és még hosszan sorolhatnánk a neveket. Egytől-egyig élet-halál urai saját pátriájukban. Ahol ők uralkodnak, ott nem történhet semmi a tudtuk és jóváhagyásuk nélkül. Nem nyithat meg egy éjjel-nappali közért, fodrászüzlet, vagy hentes, nem oszthat ételt civil szervezet a rászorulóknak, nincs bábszínház az óvodásoknak. Csak, ha az Uraság azt engedélyezi. A helyi vállalkozó jól tudja, kinek az üzletébe „nem köphet bele” (kinek ne teremtsen konkurenciát), ahogyan azt is, mennyivel kell évről évre „önként” támogatnia a helyi futballcsapatot, amelynek egyik mérkőzéséről sem hiányozhat az Uraság. A helyi színházigazgató vagy művházvezető jól tudja, kiket nem szabad beengedni az intézménybe, milyen előadásokat nem illik rendezni és milyen rendezvényeknek illik otthont adni. Mindenki tudja a helyét, akár a helyi médiában, akár az oktatásban, akár a kultúrában, akár a sarki boltban dolgozik: tudják, mit szeret az Uraság és mit nem. Ha pedig az Uraságot haragra gerjesztik, mondjuk felemelik a hangjukat egy döntés ellen; vagy név nélkül, de beazonosíthatóan nyilatkoznak mindenféle jöttment országos sajtóterméknek arról, hogy itt mégsem minden fenékig tejfel; netán elindulnak az Uraság vagy egy embere ellen a választáson, annak végzetes következményei vannak. Közalkalmazottnak, de sokszor a versenyszférában dolgozóknak is kirúgás, vállalkozónak pedig ellehetetlenítés vagy csőd a büntetése, az ilyen emberek számára a számkivetett sors, a költözés marad az egyetlen megoldás. De nem is kell rosszat tenni, elég, ha az Uraság egy rokonának, ismerősének „kell a hely”. Ha kinéztek maguknak egy földet vagy autószerelő műhelyt, holnap már az övék.

Igen, ezek létező helyek: Mezőkövesden, Debrecenben és Fejér megyében pontosan így mennek a dolgok. Aki ismeri lakókörnyezete fideszes Uraságát, az tudhatja, hogy lényegében kétféle település létezik az országban: az egyik, ahol már ezt megcsinálták; a másik, ahol épp csinálják. Így néz ki Orbán Viktor országa. Egy ország, ahol minden várost és falut egy-egy helyi kiskirály ural, és ezek a kiskirályok mind-mind egyetlen embernek felelnek, az ország korlátlan urának, Orbán Viktornak. Aki maga alá gyűr mindent, ami él és mozog ebben az országban, legyen az független hatalmi ág, mint a bíróságok, vagy jól-rosszul működő magánvállalkozások uralta szektor, mint amilyen a takarékszövetkezetek, vagy a dohánykereskedelem volt. Ez a fideszes jövő, ami már láthatóan tényleg elkezdődött.  A 2014-es választások egyetlen kérdése pedig ez: akarunk-e ilyen országban élni. Az ellenzéknek nincs más dolga, mint elvinni ezt a kérdést minden szavazópolgárhoz: akarsz-e szolga lenni a kiskirályok országában? Nem tűnik túl bonyolult dolognak.

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz ellenzék Orbán Viktor választás 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://vataiszabolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr685583618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása